torsdag 15 november 2012

Vegoliv, sacred geometry och platonska kroppar
Mamma sa att när jag var liten kunde det gå flera dagar som jag inte åt någonting. Mamma var inte som andra mammor, hon lät mig vara för att hon visste att förr eller senare skulle jag bli hungrig... Tydligen kunde jag klämma i mig större delen av en majonästub efter mina "fasteperioder". Troligen tog jag efter min mor att inte oroa mig eller försöka påverka mina egna barns matpreferenser, min egen vegetarism har möjligen inspirerat dem, men inte påtvingats dem...

Jag brukar säga att jag föddes som vegetarian när folk frågar varför jag inte äter kött. Jag kan inte ge någon bättre förklaring eftersom jag inte tog ett etiskt beslut eller av hälsoskäl ville äta köttfri kost. Min kropp och mitt sinne sökte sig bort ifrån det redan när jag var ung. Jag åt vad som serverades hemma men hade svårt för vissa rätter som att plocka isär en kräfta eller om man alltför tydligt blev påmind om att det var ett djur som låg där på bordet och skulle ätas upp, typ kyckling. Visst drog vi i "lyckobenet" syrran och jag, som man gjorde då. Men på något vis väntade jag på en inspiration eller att någon skulle dyka upp och hjälpa mig äta annorlunda. Typ, latmasken i mig ville ha hjälp... För hur gjorde man??? Det var helt andra tider då på 80-talet. Nu förtiden är allt så lättillgängligt och folk i allmänhet är mer vana vid att inte alla människor har samma preferenser i livsstil och kost. Men då åt alla samma mat, i princip. Födoämnesallergier var inte så vanliga, andra kulturer inte så nära och utlandsresandet inte lika intensivt som det är nu. Alltså var man mer kontroversiell om man inte åt kött.

När jag hade flyttat hemifrån kom jag över en bok 1985-86 som hette "Fit for life". Författarna, Harvey och Marilyn Diamond var inspirerade av de flertusenåriga kunskaperna i yogakulturen och även från gamla Grekland och Egypten, där man tidigt sett sambandet mellan kosten och hälsan. Enligt den grekiska filosofen  Hippokrates  påverkades människan av sin totala livsmiljö och behovet av balans var helt avgörande för hälsan och välbefinnandet. Den indiska yogan bygger på en grundlig kännedom om människan enligt vilken hon inte uppfattas enbart som ett väsen med en kropp och ett sinnesmedvetande, utan också som en varelse med ett  högre medvetande.  Människans livsmål och storhet ligger i hennes kännedom om och utnyttjande av detta högre medvetande. Yoga lägger därför stor vikt vid  människans själsliga utveckling och hennes fysiska liv.

Boken tog upp saker som jag blev fascinerad av. Den sa bl a att ost (och andra mejeriprodukter utom smör) blev till klister i tarmen och är oerhört syrabildande och väldigt påfrestande för matsmältningen.
Att blanda proteiner (animaliska) och kolhydrater under samma måltid skapar oreda i matsmältningen och fördubblar tiden det tar för magsäcken att smälta och transportera vidare maten in i tunntarmen osv. För att lättare bibehålla hälsa bör magen vara helt tom innan nästa måltid intas, vilket inte blir fallet om man blandar maten hej vilt under samma måltid. Köttet ruttnar och kolhydraterna jäser, sa de. De jämförde även tarmen och tänderna på djuren som äter kött eller gräs. Köttätarna har huggtänder och en kort tarm, gräsätarna har en lång tarm och platta tänder. Samma gäller för människan som har ett långsamt och långt tarmsystem och inga huggtänder att slita av köttet från bytets kropp...

Jag började i alla fall äta inriktat på att dela upp kolhydraterna till en måltid och proteinerna för sig, de rekommenderade även enbart frukt före klockan tolv på dagen, pga att kroppen har sin utrensningsperiod mellan 04.00 och 12.00, och den bör inte störas av tung föda, men frukt gick bra. Det var som fest varje morgon att duka upp en hel tallrik med uppskurna frukter och bär och dessutom var det vackert för ögat. Men visst blev man fort hungrig igen eftersom frukt går genom tarmen på ca trettio minuter om magen är tom. Sen är det toan som gäller...
Jag minns på Sicilienresorna (åkte ofta till just Sicilien mellan 1984 - 1989) hur mina vänner skrattade åt mig (och antagligen tyckte jag var omständig också) när vi ätit frukost och de var tvungna att vänta på mig innan vi kunde gå ner till stranden eftersom jag måste på toa först.
Men dieten lärde mig att äta otraditionellt och det ledde mig sedan in på att helt skippa köttet i slutet av 1986. Jag åt fisk ett tag till efter det, sedan tog det emot att äta det också, så jag blev lakto(ovo)vegetarian. Då äter man fortfarande mjölkprodukter (och ägg). Idag äter jag mer åt veganmat hållet, är mycket inspirerad av Ayurveda som jag studerat och botat mina obalanser i kroppen med (då var det lungorna) och provar lite raw food (men inte under vinterhalvåret då kroppen behöver varm, lagad mat) som i och för sig redan på 80-talet var något vanligt men kallades råkosttallrik men som blivit mer kreativ idag, jag josar och gör en smoothie ibland. Det verkar som om det ständigt går att utvecklas vidare och att det blir en lättare och samtidigt mer näringstät mat som kroppen vill ha.


Idag pratar många om myndigheternas metoder att få folk att lyda med hjälp av rädsla. Först skapar man något att skrämma upp massan med och sedan kommer man med lösningen. Idag kan det röra sig om att skrämma upp folk för svininfluensa och genast erbjuda ett "plåster" att dämpa rädslan med - deras vaccin!

Tänker jag på 70-, 80- och 90-talet så sas det att det fanns risker med om du t ex inte åt 6-8 skivor bröd om dagen... (1976). "Köp mera bröd!" Eller propaganda för att du får benskörhet om du inte dricker mjölk - bönderna behöver överleva (inte byta produktionen mot annat) och kött framställs som extremt nyttigt och järnrikt i broschyrer på 90-talet till gymnasieelever för att motverka den trend som då fanns bland ungdomar att bli vegetarianer/veganer. Genom att skrämmas med ev. biverkningar på en köttfri kost försökte såklart köttproducenterna att påverka ungdomarna, eller föräldrarna till dessa ungdomar, och annat folk som ville prova ett annat sätt att äta.

Idag mer än någonsin har människor börjat ifrågasätta, skaffa sig information och de har blivit medvetna om att deras hälsa, eller brist på hälsa, kan hänga ihop med kosten de intar. Att sedan ta steget att förändra en ingrodd vana kan ta emot och kännas oöverstigligt för vissa. Vanans makt är stor.

Med en inblick i en mer andlig dimension av människan och hennes kropp, kan jag känna att det finns en djupare förståelse för naturens klokskap, och de tecken som finns därute, för hur vi ska leva, men som vi glömt bort och inte längre ser, för att uppnå välmående på alla plan.

Ett av naturens fantastiska tecken är något som kallas Sacred Geometry. Som jag nämnt i tidigare inlägg, har jag aldrig varit ett fan av matematik, men när matte blir såhär fascinerande och förklarande, så har t.o.m jag läst på och blivit uppslukad av naturens under, och som jag ser det, av hur allt hänger samman och att den mat vi konsumerar kan ha ett kärleksbudskap  i sig, som helig geometri innebär. Skär en apelsin itu och se på mönstret - det är kärlek i helig geometrisk form och alltså kompatibelt med vår fysik.

Här kommer en summering av vad det är:

Helig geometri  är skapelsens planritning och all forms uppkomst. Det är en uråldrig vetenskap som utforskar och förklarar energimönstren som skapar och förenar allt, och som avslöjar det exakta sätt som skapelseenergin organiserar sig själv. På alla nivåer anpassar sig till slut alla naturliga mönster av tillväxt och rörelse till en eller flera geometriska mönster.

"Flower of life" 
När du börjar titta in i världen av helig geometri,  börjar du se, som du aldrig tidigare sett, den underbart mönstrade skönheten av skapandet.
Vårt DNAs molikyler, vårt ögas hornhinna, snöflingor, grankottar, blomblad, diamantkristaller, trädens förgreningar, snäckor, stjärnan vi kretsar runt,  luften vi andas och all livsform som vi känner till uppstår ur tidlösa geometriska koder.

Urfolket trodde att upplevelsen av helig geometri  var viktig för själens utveckling. De visste att dessa mönster och koder var en symbol av vår egen inre värld och det subtila strukturerna av medvetandet. För dem hade det "heliga" särskild betydelse, som hade att göra med medvetandet och det stora mysteriet med medvetenhet...

The platonic solids  -platonska kroppar

Redan för 2 500 år sedan lärde de gamla grekerna ut de fem perfekta tredimensionella formerna - tetraeder, hexaeder (kuben), octaeder, dodecaeder och icosaeder som tillsammans kallades the platonic solids, och är grunden till allt i den fysiska världen.
I modern tid var dock denna idé förlöjligad ända fram till 80-talet, då professor Robert Moon  visade att hela det  periodiska systemet  - i princip allt i den fysiska världen - bygger på dessa fem former!

Geometriska former representerar det manifesterade formerna av "tillblivelse".  Att se och jobba med enhet och helhet i geometri kan hjälpa till att ta bort vår falska tro på att vi är separerade från naturen och från varandra. C.G Jung ägnade sig åt att måla hinduiska/buddhistiska Mandala  för att nå ett högre medvetande med dess universella symboler. Mandala byggs upp av dessa former.


In the products of the unconscious we discover mandala symbols, that is, circular and quaternity figures which express wholeness, and whenever we wish to express wholeness, we employ just such figures. ” (C.G Jung)


Den Gudomliga Proportionen - Gyllene snittet - Fibonacci talföljden.

Fibonacci talföljden  är en talserie som börjar: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610 osv (dvs nästa tal i talserien är summan av de två föregående).
Oavsett vilka två följande tal i talserien man väljer att dividera med varandra (det högsta i täljaren,
det lägsta i nämnaren) exempelvis 610 / 377 så erhåller man en kvot som är konstant och ungefär lika med 1,618.
Denna konstant  kallas Phi (grekisk bokstav, uttalas fi).
Omvänt gäller också att 377 / 610 ungefär är lika med 0,618 och således att 0,618 x 1,618 = 1.
Talserien upptäcktes av den italienske medeltidsmatematikern Leonardo Pisano Fibonacci  som på
1200-talet använde den för att beskriva tillväxten hos kaniner.

Den gudomliga proportionen  är det vanligaste matematiska förhållandet i naturen, (människokroppen, djuren, växterna, universums galaxhopar osv...). En grundläggande byggsten i vår natur och i vårt universum.

Några exempel:
En snäckas spiralform: Förhållandet mellan diametern på ett varv i spiralen och nästa varv är 1.618.
Solrosfrön växer i två spiraler som går åt motsatta håll. Förhållandet mellan antalet spiraler åt ena hållet och antalet åt det andra är 1.618.
DNA-molekylen är uppbyggd på samma sätt o.s.v. Var man än ser finner man det  gyllene snittet.
Genom hela skapelsen, från människokroppen till pärlbåtar, är det gyllene snittet  den högsta standarden för skönhet och god design. Ändå kan forskarna fortfarande inte förstå varför detta harmoniska förhållande existerar överallt i naturen.

Från rektangeln till den gyllene spiralen kan exempel hittas överallt:  I hornen på getter, mineralkristaller, i en virvel, en tromb, fingeravtryck, kronbladen på rosor, i de koncentriska höljena runt blomkål eller solrosor, insekter, fiskar, Vintergatan, andra galaxer som vår granne M51… eller en snigel. Många träd har också det gyllene snittet i tjockleken på grenarna, mellan den lägre och den högre delen.

Den mänskliga kroppens estetik döljer också fi (det gyllene snittet, talet 1,618). Kvoten av längden från huvudet till fötterna och längden mellan naveln och fötterna avslöjar ett perfekt och harmoniskt 1,618-förhållande i våra kroppar. Vi kan hitta ett liknande resultat i förhållandet mellan huvudets längd och längden mellan ögonen och hakan, eller förhållandet mellan längden från näsan till hakan och längden mellan läpparna och hakan. Ju mer ett ansikte närmar sig dessa proportioner, desto mer harmoniskt uppfattas det. Det tycks alltså som om vår smak på något vis är förutbestämd.Dr. Masaru Emoto  har gjort vattenexperiment som tydligt visar hur människans medvetande påverkar vattnets molekylära struktur. Snälla ord, uttalade eller skrivna på papper, harmonisk musik eller bön får vattenmolekylerna att forma vackra mönster, medans onda ord skapar deformationer.

Om man överför detta till människan, som består till 65% av vatten, får man sig en tankeställare när det gäller att vara snäll mot sig själv och andra. Vad vi tänker och säger påverkar hur vår kropp mår. Den gamla traditionen med bordsbön har mycket att lära oss, att vara tacksam och uppskatta maten vi äter påverkar maten, liksom en blomma påverkas av sin omgivning.
Ett djur som går till slakt har skräck mer än kärlek som sista känsla innan den dör. En grönsak eller frukt vi öppnar har kärlekens mönster inom sig. De har nog rätt, de visa, som i alla tider hävdat att kärleken är allt...Kända vegetarianer/veganer:
Adam Tensta, rappare.
Alanis Morissette, artist.
Albert Einstein, vetenskapsman.
Anne Hathaway, skådespelare.
Anthony Kiedis i Red hot Chilipeppers, artist.
Aristoteles, grekisk filosof,
Benjamin Franklin, amerikansk vetenskapsman och politiker.
Benjamin Spock, barnläkare.
Bill Clinton, f.d president .
Billy Idol, artist.
Brad Pitt, skådespelare.
Brigitte Bardot, skådespelare.

Carl von linné, botaniker.
Casey Affleck, skådespelare.
Charlotte Bronté, författare.
Chris Martin i Coldplay, artist.
Christian Bale, skådespelare.
Danny Saucedo, artist.
Dizzie Gilespie, jazzmusiker.
Ellen Degeneres, skådespelare mm.
Epicureres, grekisk filosof.
Forest Whitaker, skådespelare.
Francesco av Assisi, helgon.
Franz Kafka, judisk författare.
Gry Forsell, programledare.
George Bernard Shaw, författare/Nobelpristagare.
Isaac Newton, fysiker.
Jason Mraz, artist.
Joaquin Phoenix, skådespelare.
John Cleese, skådespelare.
John Lennon, musiker och låtskrivare.
Kate Winslet, skådespelare.
Larry Hagman, skådespelare.
Lasse Hallström, regissör.


Leo Tolstoy, rysk författare och filosof.
Leonardo Da Vinci, konstnär och uppfinnare.
Lord Byron, författare.
Mary Shelley, författare.
Michael Jackson, artist och låtskrivare.
Mike Tyson, boxare.
Nelly, rappare, musiker.
Nicola Tesla, fysiker och uppfinnare.
Oliver Stone, filmregissör.
Ozzy Osbourne, musiker och artist.
Paul Mccartney, musiker och artist.
Per Ragnar, skådespelare.


Peter Sellers, skådespelare och komiker.
Pierce Brosnan, skådespelare.
Platon, grekisk filosof.
Prince, musiker och artist.
Phytagoras, grekisk matematiker.
Robert Redford, skådespelare och regissör.

Rosa Parks, amerikansk medborgarrättsaktivist.
Samuel L Jackson, skådespelare.
Seal, artist och  låtskrivare.
Sokrates, grekisk filosof.
Thomas Edison, uppfinnare.
Thomas Frölander, fd landslagssimmare.
Voltaire, fransk filosof och författare.


Min andra blogg: "Min kropp och jag talar inte samma språk"                                                                                         

                                                                                            Namasté

2 kommentarer:

  1. Oerhört inspirerande blogginlägg!! Ska be att få länka till det från min blogg :)

    SvaraRadera