söndag 25 november 2012

Mayakalendern & 21 december 2012Mot slutet av 1800-talet snubblade tre arkeologer in i djungeln och kom ut med rester av gamla mayastenar. Det blev starten till alla myter kring 2012 och särskilt den 21 december.

I början av 1500-talet kom conquistadorerna med Hernandez Cortez  i spetsen till Mesoamerika för att rädda de osaliga till kristendomen och plundra dem på allt guld. De förstörde alla Mayas urkunder utom fyra stycken... Av någon okänd anledning har Mayafolket i alla tider plötsligt övergett sina städer och börjat om på en ny plats och där byggt upp en ny stad igen. Idag har 26 000 städer hittats med Maya-ursprung fulla av gator, pyramider och tempel. Ändå är det Egyptens pyramider vi tänker på när vi tänker "pyramid". I Egypten finns ca 3-400 lämningar av pyramider jämför med de 26 000 som finns i Mesoamerika!

Under andra världskriget brann biblioteket i Berlin ner. En ryss sprang in för att rädda något och han räddade en bok som råkade vara en av tre Mayalämningar med koder. I flera år försökte ryssen att dechiffrera koderna men han lyckades inte. Först 1994 tog svensken Carl Johan Calleman  sig an koderna och lyckades översätta dem. Han har idag gett ut flera böcker i ämnet och föreläser i hela världen om Mayakalendern.
Kalendrarna (för det rör sig om uppåt tjugo stycken) visar ett schema över händelser över tid fram till medvetandets evolution. Man ser att det tar nio evolutionscykler från universums födelse till medvetandets upplysning.
Alla Mayatempel består av nio trappsatser därav. De kloka Mayanska matematikerna upptäckte att liksom en boll som släpps på hög höjd accelererar ju närmare marken den faller, så accelererar även evolutionen. Därför är varje cykel inte bara kortare än den förra, de är exakt tjugo gånger kortare än den under och tjugo gånger snabbare.
Dessutom dyker en betydande evolutionär händelse upp i början av varje cykel. Och varje cykel delas upp i tretton energiperioder - sju positiva/dag och sex negativa/natt, man kan se att dramatiska förändringar har hänt under de positiva energiperioderna som sedan etablerats under de mörka perioderna.

Mayakalendrarna är ett helt system av kalendrar och olika räkningar över himlakroppar mm. Den viktigaste kalendern heter  Tzol´kin  och består av 260 dagar med nya energier varje dag.

I vår västerländska räkning, den gregorianska, använder vi sju veckodagar som hela tiden återkommer. Maya har 260 olika dagar. Det är upplagt som två stora kugghjul,  eller principer. Den ena har tjugo kuggar och står för en tillväxt i tjugo steg från det lilla till det stora, ungefär som encelligt medvetande, till större oraganismer, till den största då vi har ett medvetande som täcker hela kosmos - den stora anden.

Det andra, lite minder kugghjulet har tretton kuggar och står för de tretton skapelsegudarna  som vandrar genom tretton himlar. I Mayahoroskopet är man alltså en av skapelsegudarna och en av de tjugo dagglyferna.

Andra Mayakalendrar som används är tex Tun  som är på 360 dagar och är den profetiska och andliga kalendern. Haab på 365 dagar är en jordbrukskalender.

Talet tretton  står för sju dagar och sex nätter, eller sju positiva energier och sex negativa. Vi föds med två cykler/biokurvor, en på tretton dagar och en på tjugo dagar och de möts var 260´e dag, då vi har vår "tzol´kin-födelsedag".

Tretton är det heliga talet som står för  fulländning, balans och harmoni!
Alla andra kända kalendrar på jorden - vår gregorianska, den islamska, den judiska är baserad på solens eller månens rytm. Men Mayakalenderna följer ingen astronomisk rytm, de har grundat sitt system på något annat. Mayakalendern skiljer sig även på ett annat sätt. Mayakalendern är ingen räkning framåt i tiden. Den är en nedräkning.

En tes om de 260 dagarna i kalendern, från en mayahövding, är att den står för dagar av graviditet, från befruktning till födsel = 260 dagar eller nio månader. (Vi räknar istället från sista mens = 280 dagar)Från starten:

Cykel 1: "Den cellulära nivån". Det som vetenskapen kallar det -Big Bang - sammanfaller med Mayakalenderns uträkning.... Atomer och gaser skapades och bildade till slut vintergatan. Supernovor föddes tills vårt solsystem uppstod för ca 4,7 biljoner år sedan. På jorden startade vegetationen och celler blev till, och då hade det gått 16.4 biljoner år sedan Big Bang.

Cykel 2: "Däggdjurens nivå". Nu ser vi det första djurlivet - svamp, som följs av dinosaurier och andra däggdjur.

Cykel 3: "Antropoidernas nivå". Startar med den första apan.

Cykel 4"Människans nivå". Startar återigen snabbare än den förra, 2000 000 år f.kr. Då uppstod den första humanoiden, men ytterligare 17 miljoner år tog det innan homosapiens hade utvecklats.

Cykel 5: "Regionala/kulturella nivån". Startade 100 500 f.kr, då de första språken uppstod.

Cykel 6: "Den nationella nivån". Började år 3.115 f.kr då de första skrivtecknen uppstod.
Tiden för evolutionen har krympt från flera miljoner år per cykel till nästan 5000 år, då kreationscykeln varade i 395 år.

Cykel 7: "Den planetära nivån". Började år 1755 med att ångmaskinen uppfanns och satte startskottet för den industriella revolutionen. Här är kreationscykeln  nere på tjugo år. (T ex tanken på kvinnors lika rätt/rösträtt tog ca. tjugo år från idé till att bli accepterad och erkänd).

Cykel 8: "Den galaktiska nivån". 1999 började cykel åtta, då kom IT-revolutionen igång på allvar med World Wide Webb. Kreationsperioden är nu bara tolv månader.

Cykel 9: "Den universella nivån". Den elfte februari 2011 startade den nionde vågen. Japan hade sin jordbävning och en "frihetsrevolution" började med the arab-spring. Kreationsperioden (=Hur snabbt en idé går till att förstås och accepteras som reell) är nu nere på 18 dagar.... Perioden följer Tzol´kin-rytmen av 260 dagar och var slut den 28 oktober 2011. Då vår evolutionspyramid ska ha blivit fullbordad!
Allting går fortare idag. Tågen har ökat sin hastighet, alla transaktioner går snabbare att genomföra, den mänskliga förmågan ökar och även våra förväntningar. Vi kan nu på bara några minuter förstå sådant som för våra förfäder tog veckor att förstå. Vi kommunicerar mer och snabbare än någonsin idag genom mobilsamtal och sms, genom nätet med mejl och chatt av olika former. All information når oss med blixtens hastighet genom Youtube och facebook.

Jag minns när facebook kom på 2000-talet, jag minns inte exakt när jag gick med men kanske 2007 nångång. I början var det ju mest för att hålla kontakten, utbyta skvaller, dela information och foton och dylikt.
Idag har facebook såklart förändrats, fler personer är med, men även intressesidor, författare och kloka personer som delar information om man klickar på deras "gilla"-knapp... och jag har börjat fatta vitsen med facebook... Den andliga vitsen, menar jag. Här kan man sprida information som kan inspirerar andra att äta sundare, tänka på ett nytt sätt,  tipsa om aktiviteter, rekommendera filmer. Blyga människor har fått social träning genom att interagera med andra på nätet. Information som bara ett fåtal tidigare fick ta del av läcks numera ut till allmänheten. Orättvisor avslöjas och rapporteras, hemligheter belyses och lyfts fram för att ge en möjlighet till förändring och läkning för drabbade.

Jag kan se i min egen närmiljö hur fler och fler snabbt reagerar på orättvisor på sina arbetsplatser odyl. Gamla strukturer som inte längre accepteras faller och högt uppsatta avsätts och får göra bot. Det hela går med en rasande fart och jag ser att yngre generationer redan har detta rättvisepatos i sin ryggrad på ett sätt som vi äldre har fått lära oss med samhällets utveckling.


Den 21 december i år - vintersolståndet - är den dag då Mayakalendern för Solen ("Den Stora Cykeln") når sitt slut efter  5 125 år. Det är Solens fjärde cykel som kommer till ända och den femte cykeln som föds... Egentligen har Mayafolket själva aldrig tidigare sagt något om vad detta innebär, de har inte varit några "profeter" som  Nostradamus  och siat om framtiden. Alla förutsägelser som finns i böcker, filmer och annat har inte kommit från Mayafolket, de är försök av andra att hitta mening med detta datum. Vissa filmer spår jordens undergång av kommersiellt syfte, även om de har byggt fakta i filmerna kring vetenskapliga rön om universums cykler av födelse och död...
Jorden är en levande varelse som en gång inte fanns. Jorden har alltid haft förlopp av avslut och pånyttfödelse, civilisationer och kontinenter som uppkommit och försvunnit... Växthuseffekten och klimatförändringar har alltid uppstått mot slutet av dessa cykler. Det är en naturlig utveckling som nutidsmänniskan dock har ökat hastigheten på med hjälp av miljöförstöringen. Men den skulle ändå uppstå.


Allt detta sammantaget har skapat detta domedagsaktiga kring den 21 december. På senare år har Mayafolkets hövdingar för första gången någonsin tagit steget ut och berättat om sin syn på det hela. Och vem bör veta bättre än de själva?...  De har förklarat att dessa cykler alltid existerat och att en cykel som avslutas, tas över av en annan cykel som påbörjas. Datumen för avslut och början av cykler är viktiga datum och bör uppmärksammas.
Deras önskan är att alla ska rikta sitt hjärta mot fader Sol  och öppna sina sinnen för en ny värld som inte längre ska vara detta kaos vi nu lever i, utan vara en ljus, kärleksfull plats där vi behandlar allt levande med respekt och omtanke. Där vi värnar om varandra och moder Jord.  Där vi ska vakna upp och se att vi alla är en del av allt här på jorden och i universum. Vi är aldrig separerade från varandra.

Maya säger inte att något särskilt kommer att hända den 21 december. De säger att för deras Solcykel blir det en Nyårsnatt  att celebrera och den följs av en Nyårsdag  som vilken annan nyårsdag som helst... Dock kan man passa på att använda dessa dagars energi till att kontemplera och sträva efter att leva mer utifrån hjärtat - låta kärleken, empatin, godheten, generositeten och intuitionen växa och styra i livet.  
De säger att "något" kommer att hända som har med Solen att göra. Inte på någon specifik dag men inom sju-åtta år, och att jorden kommer att skifta på sin axel. (Mycket mer än den normala förflyttningen som redan sker). Det hände för 13 000 och 26 000 år sedan, och både vetenskapen och Maya vet att detta kommer att hända igen men inte exakt när...

"Vi måste använda oss av alla våra kroppar för att kunna komma ihåg. Den fysiska, mentala, känslomässiga och andliga kroppen måste användas... För att återkoppla till kosmos och kunna ta emot information från Solen, som Mayafolket gör, måste vi inte bara vilja lära oss genom studier utan också önska minnas!" säger Mayaäldste Hunbatz Men.

För att uppskatta allt som kommer nu i den "Nya tiden" behöver man veta mer om den. Precis som med en vacker tavla, en ovanlig maträtt, dyrt vin, en exklusiv klänning... Om man inte förstår värdet av något, såsom pengar, så skulle en påse med tusenlappar bara vara skräp eller något att elda med. Uppskattningen av något blir inte begripligt förrän man förstår värdet av det.
Även andlighet behöver studeras för att bli begripligt och för att värdesättas. Alla längtar efter frihet från sorg, smärta och tråkigheter och nu är den rätta tiden att sträva efter att uppnå det. Vägen dit går genom vårt eget medvetande. Alla svaren finns inom oss själva och den nya tiden vi går in i tros öka vår medvetenhet genom en frekvenshöjning.

Alla stora andliga ledare och förespråkare pratar om denna nya tid. Alla vill ha en bättre värld.  Den nya tiden - eventuellt den feminina energins tid - eller den dualistiska tiden då man och kvinna leder tillsammans i harmoni - tar över från den maskulina eran som härskat i över 5000 år. Aldrig tidigare har så många människor över hela jorden samtidigt lagt hela sitt fokus på en viss dag, som får symbolisera enigheten till att övergå till ett fredligt, enat samhälle! Det finns mycket kraft i den enade intentionen och jag känner mig lyckligt lottad som får vara med om denna tid i människans evolution!

Min andra blogg: "Min kropp och jag talar inte samma språk"

                                                                               Namasté                               
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar